Kako ne ubiti veselje čitanja knjige i ujedno zapamtiti pročitano?


Obožavam čitati. Još od malena bila sam očarana knjigama i svim svjetovima u koje vode. Ipak, na moju veliku žalost jako bih brzo zaboravila točan sadržaj neke knjige, a sada, kada svaka radnja ostane zakopana ispod mora drugih i svi likovi u izgubljeni u nekakvom labirintu moga sjećanja, sve je teže i teže sjećati sve svake knjige koju sam pročitala.
No, za to postoji riješenje, zar ne?
Naravno, riješenje se zove vođenje bilješki tijekom čitanja - nešto što uvijek činimo kada trebamo pisati lektiru ili kad želimo nešto zapamtiti. Ipak, to može postati mukotrpno i može potpuno ubiti čar knjige ( da ne spominjemo da je dosadno i onemogućava nam da u miru sjednemo i pročitamo knjigu bilo gdje osim kod kuće, sa olovkom i bilježnicom).
Probavala sam mnoge metode vođenja bilješki i sve bi mi dosadile ili od početka išle na živce, a onda sam shvatila da ja zapravo sve što pročitam prepričavam najboljoj prijateljici i ono što ta prepričavanja čini zanimljivima je da su subjektivna, a ne objektivna (kao kad vodimo bilješke).
Ako sam ljuta što je neki lik ubijen ili što knjiga završava na određen način vikat ću i ljuto joj prepričati cijelu knjigu svako se malo vraćajući na činjenicu da "TAJ. LIK. NIJE. TREBAO. UMRIJETI.", ako mi se knjiga nije svidjela najvjerojatnije ću petnaest minuta govoriti samo o dosadnim napornim dijelovima koje je autor trebao izbaciti itd.
Kada sam to shvatila počela sam tako voditi bilješke. Sama sam sebi odredila da ću svaku 25., 50., 100 stranicu napisati što mislim o knjizi za sada. I ono što te bilješke čini zabavnima je da polako otkrivam što se događa (na 100. stranici biti ću potpuno mirna, a na 120. ću biti bijesna i pisati velikim slovima) u tim bilješkama jednostavno pišem ono što bih u tom trenutku rekla prijateljici da joj prepričavam što trenutno čitam.
Također sam shvatila sam da ih više-manje uvijek vodim na isti način, pa evo i nekakvog osnovnog kalupa -

1. Naslov i autor knjige 
 +Mišljenje o naslovnici ako ga imam
2.što mislim o knjizi na temelju onoga što sam pročitala na poleđini ili mišljenje koje sam dobila samo na temelju naslova

3. Mišljenje nakon 25 ili 50 stranica
ovisi o tome koliko se brzo radnja odvija
4. Mišljenje nakon 100 stranica

5. mišljenje nakon 150 str.
... i tako dalje do kraja knjige, također ubacim citate koje mi se sviđaju ili jako dobro napisane ulomke kao bi ih se sjetila 

 6.I na kraju, sveukupno mišljenje o knjizi - što mi se svidjelo, što nije, što bih promijenila i što treba ostati točno kakvo jest

Naravno, sve ovo je potpuno ovisno o onome tko želi raditi bilješke ali u slučaju da ovo ikome pomogne, nitko sretniji od mene ;)

Također, vrlo vjerojatno ću ovakve bilješke ponekad objavljivati na blogu, ali ne brinite, ako u opis budu uključeni ikakvi "spojleri" upozoriti ću na početku posta.




Share this:

, ,

CONVERSATION

0 komentari:

Objavi komentar