Recenzija// Marissa Meyer: The Lunar Chronicles

Kao mali, svi vole priče o princezama, no onda ti mali malo narastu i takve priče padaju u drugi plan - ipak, možda i ne moraju. Jer iako se više nikome ne sluša o princu koji na bijelom konju iz dvorca spasi princezu, mnogi bi željeli čuti priču o princezama koje ovoga puta ne traže da ih se spasi već uzmu stvari u svoje ruke i spase ne samo sebe, već i cijeli planet. Jer što se dogodi kada se tradicionalna bajka spoji sa elementima znanstvene fanstasitke?
The Lunar Chronicles serijal je od četiri knjige i odgovara upravo na to pitanje -  svaka od njih kao glavnog lika ima jednu od već poznatih i svima dragih ženskih likova iz bajke - Pepeljugu, Crvenkapicu, Matovilku i Snjeguljicu koje sada više ne žive iza sedam gora i sedam mora već u futurističkom svijetu gdje ljudi, androidi, cyborzi i kolonija ljudi s mjeseca svi žive zajedno, bar pokušavaju.

Obožavam ove knjige, apsolutno sve - od predivnih naslovnica do napete radnje - knjige su odlične.
Radnja se prve knjige - Cinder - odvija oko pepeljuge koja je u ovoj verziji Cyborg i jedan od najboljih mehaničara u cijeloj zemlji, druga se knjiga pak vrti oko Scarlet iliti ga Crvenkapice čija je baka (inače pilot) nestala, u trećoj knjizi upoznajemo Cress, u našim bajkama poznatu kao Matovilku koja je sada, umjesto u kuli zatočena u satelitu gdje je drže kao hakera. Winter je pak Snjeguljica koja je jedina od svoje vrste koja ne želi koristiti svoje moći kako ne bi nikome naštetila iako time radi najveću štetu sebi.

Postoji mnogo razloga zašto volim ove knjige i mislim da će za čitanje najlakše biti ako ih sve zapišem po redu, pa evo, kratko i jasno -
1. Iako su temeljene na bajkama koje svi poznaju, radnja je ipak nepredvidljiva i napeta
2. Likovi su odlično napisani, a u centru radnje su djevojke
3. Te djevojke se ne oslanjaju samo na zgodnog dečka koji dođe od nikuda samo kako bi ih spasio i promijenio im život (ono što se nažalost često događa u YA romanima)
4. Elementi iz bajke su isprepleteni u cijelu radnju i svaki put kada ih prepoznate ostat ćete bez daha jer spisateljica to čini tako suptilno
5.Sama priča je jako dobro promišljena i jako detaljna, nema nikakvih rupa u radnji (što se također često događa kod takvih vrsta romana)
6. Ljubavne priče ne samo da postoje nego su i odlične i tijekom nekih trenutaka ćete vjerojatno morati stati i duboko udahnuti jer ......preslatko....., no ipak, u središtu ostaje akcijska radnja
7. Autorica je objavila i nekoliko kratkih priča vezanih uz likove, te zbirku priča o glavnom antagonistu tako da ima dosta materijala za čitanje
8. A nakon što pročitate sve što se pročitati da, na stranici Marisse Meyer ima još mnogo dodatnih materijala, opisa likova, fanarta i sličnoga (čak i datumi rođenja glavnih likova, pa zamislite to glupo uzbuđenje kada sam saznala da dijelim rođendan sa Scarlet hehe)

Ove knjige nažalost još nisu prevedene na Hrvatski, no stvarno se nadam da će biti uskoro, a do onda, svakome tko može preporučam da ovu knjigu pročita čim prije (čak i ako bajke nisu vaša stvar, možda vas iznenadi). I ispričavam se na lošoj recenziji ali čini mi se da sve lošije pišem što mi se knjiga više sviđa.


Do čitanja,
Mia

Share this:

, , , ,

CONVERSATION

0 komentari:

Objavi komentar